Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Πολύποδες παχέος εντέρου
Ο πολύποδας του παχέος εντέρου είναι μια βλάβη η οποία αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Συνήθως, οι πολύποδες απαντώνται σε άτομα άνω των 45-50 ετών, με την ίδια συχνότητα εμφάνισης σε άντρες και γυναίκες. Οι περισσότεροι πολύποδες είναι καλοήθεις αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ένας πολύποδας μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση κάθε ασθενούς που θα διαγνωστεί με εντερικό πολύποδα.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης ενός πολύποδα του παχέος εντέρου;
Οι πολύποδες του παχέος εντέρου σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή και γενικότερα με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Σημαντικό ρόλο όμως φαίνεται να παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες. Συγκεκριμένα, παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πολυπόδων παχέος εντέρου είναι οι εξής:
- Η κατάχρηση αλκοόλ
- Η προχωρημένη ηλικία (άνω των 50 ετών)
- Το χρόνιο κάπνισμα
- Η έλλειψη άσκησης/ καθιστική ζωή
- Η παχυσαρκία
- Το οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου
- Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κόκκινου κρέατος
Ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι ασυμπτωματικοί και διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια μιας τυχαίας εξέτασης. Για τον λόγο αυτό, και ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος με κολονοσκόπηση. Στις περιπτώσεις που οι πολύποδες εμφανίσουν συμπτώματα, τότε συνήθως αυτά είναι:
- Αιμορραγία από το ορθό η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή με γυμνό μάτι ή να ανιχνευθεί στην εξέταση κοπράνων.
- Ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία (λόγω έλλειψης σιδήρου) ή απώλεια βάρους.
- Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια).
- Αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων.
- Κοιλιακό άλγος (πιο σπάνια).
Τα παραπάνω συμπτώματα είναι κοινά για αρκετές παθήσεις πέραν των πολυπόδων παχέος εντέρου. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο ο ασθενής να αναζητά πάντα εξατομικευμένη ιατρική εκτίμηση και διάγνωση.
Πολύποδας παχέος εντέρου: Με ποιον τρόπο ανιχνεύεται;
Όπως προαναφέρθηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολύποδες παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται τυχαία στα πλαίσια σιγμοειδοσκόπησης ή κολονοσκόπησης. Η ολική κολονοσκόπηση είναι πάντα αναγκαία για τον έλεγχο των πολυπόδων και σε περίπτωση ανεύρεσής τους, την αφαίρεσή τους και την αποστολή τους για ιστολογική εξέταση.
Θεραπεία
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι πολύποδες παχέος εντέρου αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης και αυτό είναι αρκετό θεραπευτικά. Ανάλογα όμως με το είδος του πολύποδα και το ενδεχόμενο ανάπτυξης κακοήθειας, μπορεί σε δεύτερο χρόνο να απαιτηθεί συμπληρωματική χειρουργική αντιμετώπιση η οποία ονομάζεται κολεκτομή. Η κολεκτομή μπορεί και πρέπει πλέον να πραγματοποιηθεί μέσω ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής προσέγγισης, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στον ασθενή τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και κατά τη μετεγχειρητική του πορεία.
Μπορούν να προληφθούν οι πολύποδες παχέος εντέρου;
Δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς οι πιθανότητες να εμφανίσετε πολύποδες παχέος εντέρου. Υιοθετώντας όμως τις παρακάτω συνήθειες, μπορείτε να μειώσετε σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες εμφάνισής τους:
- Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα.
- Καταπολεμήστε την παχυσαρκία.
- Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.
- Καταναλώστε τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
- Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων τροφών και κόκκινου κρέατος.
Και μην ξεχνάτε: Η διενέργεια προληπτικής κολονοσκόπησης είναι αναγκαία σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών ή και νωρίτερα επί θετικού οικογενειακού ιστορικού.
Για την χειρουργική αντιμετώπιση των πολυπόδων παχέος εντέρου με ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο.